Plastika i održivost

Plastični materijali su održivi!

PVC kao materijal je dugo vremena bio predmet rasprave. Međutim, naučne studije pokazale su da je plastika, sa svojim modernim proizvodnim procesima i standardima za preradu, odavno postala materijal koji predstavlja održivost i dugoročno poslovanje – to se posebno odnosi na prozore od PVC-a.

Najvažnije informacije o PVC materijalu u izradi stolarije (prozora):
– Samo 4% globalnih rezervi plina i nafte se za proizvodnju plastike, a od toga se samo.
– 1% koristi za PVC, dok se 40% svjetskih rezervi plina i nafte koristi za grijanje i opskrbu energije u zgradama.
– Glavni sastojak PVC-a je hlor koji se dobija iz kamene soli, dok udio sirove nafte iznosi samo 43%.
– PVC prozori su vodeći u eko-bilans i analizi ekološke efikasnosti.
– Novi PVC prozori imaju vijek trajanja više od 50 godina.
– Plastika i okoliš: Proizvođači plastike aktivno učestvuju u pitanjima okoliša, ekološke proizvodnje i održivog procesa.
– Recikliranje: Materijal koji se nalazi u PVC prozorima prerađuje se u granulat i može se ponovo koristiti najmanje sedam puta.

PVC PROZORI SU ENERGETSKI EFIKASNI I ŠTEDE RESURSE

Primjer izračuna: Tokom sezone grijanja prosječnoj porodici je potrebno oko 100 litara nafte sedmično. Ista količina sirove nafte može se iskoristiti za izradu prozora za istu kuću koji se mogu koristiti desetljećima, dok istovremeno nude najbolju vrijednost za uštedu energije.

EKOBALANSI POTVRĐUJU ODRŽIVOST PVC PROZORA!

Zahvaljujući dugotrajnosti korištenja (50 godina i više), njihovom visokom stepenu energetske efikasnosti i 100%-tnom recikliranju, PVC prozori prednjače u analizama eko bilansa i ekološke efikasnosti. PVC prozori pokazuju visok stepen ekološke osviještenosti i dugoročnu održivost razvoja proizvoda.

U poređenju s drugim prozorima, PVC prozori postižu najbolje vrijednosti u smislu potrošnje energije i emisije CO2. Podaci istraživanja Politehničkog studija u Barceloni 2005. godine pokazali su da plastični prozori s dvostrukim ostakljenjem i udjelom reciklata od 30% imaju najnižu potrošnju energije (1740 kWh) i uzrokuju najnižu emisiju CO2 (740 kg). Nakon toga slijede PVC prozori bez udjela reciklata te drveni prozori – obje vrste u izvedbi dvostrukog ostakljenja.

Najgore rezultate pokazali su aluminijski prozori bez toplotnog odvajanja (termičkog mosta). Studija je uzela u obzir proces proizvodnje, vijek trajanja, recikliranje kao i odlaganje otpada (Na primjeru Recio, JMB, Narváez, RP & Guerrero PJ (2005): Procjena potrošnje energije i emisije CO2 povezane s proizvodnjom, upotrebom i konačnim odlaganjem PVC-a, aluminijskih i drvenih prozora. Politehnički studij u Kataloniji).

ALIBEGOVIĆ PLAST SE ZALAŽE ZA ODRŽIVOST

Alibegović Plast poseban naglasak stavlja na ekološki prihvatljive i održive proizvode. Plastika i okoliš teme su kojima pridajemo posebnu pažnju – aktivno se zalažemo za reciklažu plastike, odgovorno i održivo korištenje PVC-a. Za proizvodnju naših profila koriste se samo bezolovni stabilizatori i naša rješenja su primjer kako na temelju intenzivnog istraživanja i dugogodišnjeg iskustva dolazi do razvoja održivih PVC sistema za prozore i vrata, zidne i krovne obloge, kao i dizajn terasa i uređenje okoliša. Naši sistemi su jednostavni za proizvodnju, omogućava jednostavnu obradu te su izuzetno laki za održavanje!

Ponudu naših visoko održivih i energetski efikasnih PVC prozorskih sistema potražite u našem pregledu proizvoda.