Standardni prozori

Donošenje odluke o izboru podrumskih prozora može biti izazovno. Prema današnjim zahtjevima za energetski efikasnu gradnju i toplotne izolacije, korištenje podrumske površine kao druge stambene površine je moguće gotovo bez ikakvih prepreka. Danas se podrumski prostor može koristiti kao ured, gostinjska soba ili soba za hobi – bez da se odreknete životne udobnosti!

Podrumski prozori / Najvažnije informacije na jednom mjestu:
– Podrumski prozori moraju biti u skladu s aktuelnim Pravilnikom o uštedi energije.
– Trebaju se poštovati KfW-i.
– Posebnu pažnju treba obratiti na vodonepropusnost, u zavisnosti od vrste i lokacije.
– Prozori ne smiju biti premali, jer će u suprotnom Vaš proširen životni prostor biti taman i neprivlačan.
– U zavisnosti od situacije i zahtjeva, sigurnosni standardi za djelotvornu zaštitu od provale nikako ne smiju biti zanemareni.

ŽIVOTNI PROSTOR PROŠIRITE ADEKVATNIM PODRUMSKIM PROZORIMA

U prošlosti je podrum služio kao spremište, dodatan prostor i skladište. Bio je uzak, taman i neprivlačan, rijetko se grijao i za njega nije bila potrebna izolacija. Upravo iz tih razloga, podrumski prozori dugo vremena su smatrani manje vrijednima od prozora u stambenim prostorima.

Zbog sve većih zahtjeva za energetskom efikasnošću i toplotnom zaštitom propisanom u Pravilniku o uštedi energije, kvalitetna izolacija podruma postala je standard. Time se automatski pridaje veća važnost podrumskom prostoru te se podrum sve više koristi kao dodatak životnom prostoru. Pritom se treba pridržavati odgovarajućih smjernica Pravilnika za uštedu energije i ispunjavati uslove KfW banke.

PREDNOSTI ALIBEGOVIĆ PLAST SISTEMA PROFILA PODRUMSKIH PROZORA

– Sofisticirani dizajn za Vaš individualan stil
– Najviši kvalitet obrade
– Velik izbor boja i dekora
– Alibegović Plast sistemi prozora ispunjavaju vrijednosti Pravilnika o uštedi energije EnEV 2014
– Protuprovalna zaštita u klasama otpora WK 1 i WK 2

Protuprovalnu zaštitu ne treba zanemariti ni kod podrumskih prozora. Klase protuprovalne zaštite WK 1 i WK 2 sprječavaju oko 85% svih pokušaja provale.