Pravilna ventilacija

U novim zgradama s visokim stepenom toplotne izolacije, prozračivanje stambenog prostora je od presudne važnosti. S pravom ventilacijom, ne samo da ćete stvoriti ugodnu atmosferu i klimu u sobi, već ćete istovremeno zaštititi svoj dom od oštećenja zgrade.

Pravilna ventilacija za zaštitu zdravlja i izgradnje

Zašto je važno pravilno prozračivanje:

– Regulacija vlage u zatvorenom prostoru sprječava nastanak plijesni
– Zamjena izdahnutog zraka
– Uklanjanje neugodnih mirisa i zagađenja
– Zdrava unutrašnja klima za Vaš dom
– Pravilna zaštita od vlage za Vašu zgradu
– Smanjen gubitak toplote, a time i troškovi grijanja

PRAVILNO PROZRAČIVANJE ZA STAMBENE PROSTORE / Prozračivanje prozora

Prozorska ventilacija najjednostavniji je i najbrži put za izmjenu zraka u sobi, regulaciju vlage i smanjenje rizika nastanka plijesni. Postoje tri načina prozračivanja:

Otklopno otvaranje (na kip)

Prozračivanje otklopnim otvaranjem prozora ne preporučuje se s današnjim standardima toplotne izolacije, naročito zimi i u vlažnim prostorijama. Prozori se otvaraju na kip kako bi pustili prirodan protok zraka u prostoriju. Ovaj način provjetravanja nije preporučljiv tokom dužeg razdoblja, jer se prozor značajno hladi i tako povećava rizik od kondenzacije vode i stvaranja plijesni na njegovim rubovima.

Udarna ventilacija

Krila prozora širom se otvaraju u kratkotrajnom periodu (4-10 minuta). Ovo omogućava brzu izmjenu zraka, a gubitak energije je smanjen na minimum.

Križna ventilacija

Križno prozračivanje predstavlja najefikasniji način prozračivanja prostorije. Prozori i vrata otvaraju se istovremeno kako bi nastao propuh, što vodi potpunoj izmjeni zraka u 2-4 minute.

Od 2009. godine, DIN 1946-6 propisuje da nove zgrade moraju imati sistem prozračivanja. U projektima renovacije koncept prozračivanja mora biti napravljen ako je u samostojećim porodičnim kućama i stambenim zgradama više od trećine svih prozora zamijenjeno novima, ili ako je postavljen novi pokrov na više od jedne trećine nove krovne površine.