Trostruko zastakljivanje

Trostruka izolacija je dugogodišnji standard kod pasivnih kuća, ali i kod konvencionalne novogradnje ili renoviranja. Trostruko ostakljenje nudi prednosti o kojima svaki graditelj treba razmisliti prilikom kupovine, a impresionira zbog sljedećih karakteristika:
– Izvrsne izolacijske vrijednosti: Ug do 0.4 W / m2 K
– Smanjeni troškovi grijanja
– Visoka udobnost (topla površina bez strujanja zraka)
– Optimalan ulaz solarne energije
– Visoki prijenos svjetlosti za prirodno svjetlo u dnevnoj sobi
– Vizuelno nema razlike u odnosu na dvostruko ostakljenje
– Trostruko ostakljenje može se ugraditi u sve naše prozore.

 

UŠTEDA ENERGIJE I NOVCA SA TROSTRUKIM ZASTAKLJIVANJEM

Stariji i jednostavno ostakljeni prozori propuštaju energiju te time dižu troškove grijanja. Toplotna izolacija modernih prozora je kvalitetnija nego prije nekoliko godina. Poređenja radi: Jedan jednostavno ostakljen prozor iz ranih 1980-ih imao je prosječan koeficijent prijenosa toplote od oko 5-6 W/m2K. Današnji prozori su samo zbog Pravilnika za uštedu energije (EnEV 2009) ograničeni na maksimalnu Uw – vrijednost 1,3 W/m2K. U budućnosti se spominju čak Uw – vrijednosti 0.95 W/m2K. Ovo dovodi do peterostrukog smanjenja troškova. Međutim, to je jedini način da efikasno smanjite troškove grijanja i potrošnju energije. Zbog svoje visoke energetske efikasnosti, niska cijena trostrukog ostakljenja se brzo amortizira.

Ušteda CO2 i toplote koristeći primjer prozorskog sistema Eforte

Eforte Standardna verzija sa čeličnom armaturom
Uf (Okvir) 0,95 W / m²K
Ug (trostruko ostakljenje) 0,6 W / m2K
Uw (prozor) 0,8 W / m2K (standard pasivne kuće)
Ušteda 1120 litara goriva za grijanje godišnje
Ušteda na troškovima grijanja u prvoj godini 784, – Euro
Smanjena emisija CO2 godišnje 2240 kg / godišnje

Primjer izračuna u odnosu na stare prozore s izolacijskim staklom (Uw vrijednost 2,8 W/m2K), standardni prozor 1.23 mx 1,48 m. Osnova za izračun troškova grijanja: grijanje ulja iznosi 0,7 Euro / litra, površina prozora 50 m. Za stanovnike to rezultira finansijskim koristima, dok moderni apartmani i kuće s trostrukim ostakljenjem nude znatno visok nivo udobnosti.

Finansijsku uštedu pri zamjeni prozora, možete izračunati uz pomoć našeg kalkulatora uštede energije.

POBOLJŠANA UDOBNOST I UGODNIJI ŽIVOT SA TROSTRUKIM ZASTAKLJIVANJEM

Svima nam je ovo poznato – u hladnim godišnjim dobima dolazi do hladnog strujanja zraka u neposrednoj blizini prozora. U blizini prozora se smrzavamo, stoga odvrćemo grijanje više nego što je potrebno. Međutim, naša udobnost ne zavisi samo od sobne temperature na površinama poda, zidova i prozora. Veća razlika temperature između pojedinačnih površina rezultira time da hladnije površine vuku toplotu od toplijih. Kod ljudi to dovodi do jačeg hlađenja kože što značajno utiče na našu percepciju temperature. Trostruko ostakljenje ima značajan uticaj i na protok zraka i na temperaturu površine.

TEMPERATURNI KOMFORT SA TROSTRUKIM ZASTAKLJIVANJEM

Niski gubici toplote koji omogućavaju visoku toplotnu udobnost, a sve zbog visokih vrijednosti izolacije trostrukog ostakljivanja. Kod trostruko izolovanog stakla, međuzidovi se pune netermičkim plemenitim plinovima. Kao rezultat toga, na vanjski stakleni sloj prodire vrlo malo toplote i tako se transportira van, zbog čega je temperatura unutar prozora također visoka.

Prema studiji Instituta za prozorsku tehnologiju u Rosenheimu (IFT), poređenja između dvostrukog i trostrukog ostakljenja pri vanjskoj temperaturi od minus 10 stepeni Celzija i sobnoj temperaturi od 20 stepeni su pokazali razliku u temperaturi od oko 9 stepeni. Normalno izolovano staklo imalo je unutrašnju površinsku temperaturu od 9,5 stepeni, a trostruko izolovano staklo unutrašnju površinsku temperaturu od 17,7 stepeni. Kroz malu razliku u unutrašnjoj temperaturi površine do sobne temperature i ostalih površinskih temperatura značajno se povećava dobrobit. Nema strujanja zraka, nema hladnog zraka, a drhtanju u neposrednoj blizini prozora je kraj.

Tko želi novogradnju ili planira obnovu, treba ozbiljno razmisliti o trostrukom ostakljenju i dobiti neke uporedne ponude.