Ventilacijski standard DIN 1946-6

Dotok svježeg zraka u stambenim prostorima i zgradama postaje sve važniji, posebice zbog modernih, energetski efikasnih načina gradnje. Nakon dugog perioda faze revizije objavljena je dopunjena verzija standarda prozračivanja DIN 1946-6 u svibnju 2009. godine. Ciljevi standarda prozračivanja usmjereni su na sljedeće ključne tačke:

– Definicija ograničenja i izračun metoda za neophodni minimum zahtjeva izmjene zraka.
– Definicija metode ocjenjivanja (koncepta prozračivanja) kako bi se utvrdilo jesu li potrebne mjere prozračivanja za zgradu.
– Koncept prozračivanja treba koristiti za određivanje načina provođenja mjere prozračivanja: ručno od strane korisnika ili uz pomoć sistema za prozračivanje.

KADA JE NEOPHODNA PRIMJENA SISTEMA PROZRAČIVANJA PREMA DIN 1946-6?

Smjernice za uštedu energije u § 6 propisuju primenu koncepta prozračivanja prema DIN 1946-6 za sve nove građevine. U slučaju projekta renovacije, koncept prozračivanja mora biti razvijen ako je u samostalnim porodičnim kućama i stambenim zgradama zamijenjeno više od jedne trećine svih prozora, ili je na više od jedne trećine krova postavljena nova izolacija.

OSNOVNI ELEMENT DIN 1946-6: RAZLIKA 4 STEPENA PROZRAČIVANJA

1. Ventilacija za zaštitu od vlage

Ovaj nivo ventilacije trebao bi osigurati odgovarajuću ventilaciju zgrade u zavisnosti od odgovarajućeg nivoa zaštite od toplote. Cilj je izbjeći štete uzrokovane vlagom, čak i u privremenom odsustvu stanovnika i smanjenom opterećenju vlage. Ova ventilacija mora biti stalno osigurana, nezavisno o korisniku.

2. Smanjena ventilacija

Ovaj nivo je u velikoj mjeri nezavisan od korisnika. Ovdje treba osigurati da kratkotrajna odsutnost stanovnika (rad, itd.) udovoljava minimalnim higijenskim standardima i zaštiti zgrada.

3. Nominalna ventilacija

Kod normalne upotrebe stana, nominalna ventilacija opisuje potreban provod zraka za usklađivanje s higijenskim i zdravstvenim standardima, kao i za zaštitu zgrade. Nominalna ventilacija može djelomično uključiti stanovnika kroz prozračnu ventilaciju.

4. Intenzivna ventilacija

Intenzivna ventilacija namijenjena je smanjenju vršnih vrijednosti opterećenja kuhanjem, pranjem i slično. I ovdje korisnik može biti uključen s aktivnom prozračnom ventilacijom.

Standard izolacije i položaj zgrade uključeni su u proračunske baze nivoa ventilacije prema DIN 1946-6. To će otkriti propuštanja u zgradi, uzeti u obzir očekivana opterećenja na temelju životnog prostora i procijeniti prirodnu infiltraciju zraka zbog opterećenja vjetrom.

Ako prema stvorenom konceptu ventilacije, prirodni dovod zraka nije dovoljan da garantuje ventilaciju za zaštitu vlage, odgovoran planer mora osigurati dodatne ventilacijske mjere (LtM).

Osim toga, novi DIN 1946-6 pruža pravnu sigurnost za planere u ključnim tačkama. Ipak, neke točke se ovdje ne razmatraju. Dakle, ne može se jasno odrediti u kojoj mjeri se aktivna prozračna ventilacija može očekivati od stalno zaposlenog stanovnika. Razmatranje različitih općih vremenskih uslova, kao što su blage zimske ili prijelazne sezone, je problematično, jer u nekim vremenskim uslovima ili u teškim temperaturnim oscilacijama može biti neophodna svakodnevna višestruka razmjena zraka.

TKO MOŽE PRIPREMITI KONCEPT PROZRAČIVANJA PREMA DIN 1946-6?

Svaki stručnjak koji planira i izvodi mjere prozračivanja, servisira sisteme prozračivanja ili je uključen u planiranje i modernizaciju zgrada, može stvoriti koncept prozračivanja. Na internetu su dostupni i alati za planiranje koncepta prozračivanja prema DIN 1946-6.

Koncept prozračivanja je odgovornost vlasnika koji uvijek mora osigurati ovaj rad.