Vlaga i pojava plijesni

Ugodna klima u prostoriji osnova je za dobar osjećaj u domu. Vlažnost zraka u prostorijama prije svega utiče na kvalitet klime u prostoriji. Relativna vlažnost između 40% i 65% smatra se ugodnom i zdravom klimom prostorije, a ona uveliko zavisi od sljedećih faktora:
– Svakodnevnim aktivnostima u domu
– Korištenju tuša i kade, kao i prirodnom disanju ljudi, životinja i biljaka
– Temperaturi i vremenskim prilikama

Pravilna sobna klima neophodna je za zdravlje i održavanje stambenih prostora. Odgovarajuća klima može efikasno spriječiti stvaranje plijesni na hladnijim mjestima vanjskih zidova ili u vlažnim prostorijama. Kako bi se izbjegla plijesan na zidovima, nužno je održavati vlažnost zraka na nivou ugodnom za stanare i građevine kroz ventilaciju, usvajajući postupke prozračivanja koji odgovaraju određenim uslovima. Za više informacija o pravilnom prozračivanju možete pronaći na našoj info-stranici Prozori i prozračivanje stambenog prostora.

ODNOS TEMPERATURE, VLAŽNOSTI I RASTA PLIJESNI

Količina vlage koja se nalazi u jednom kubnom metru zraka varira kao funkcija temperature zraka. Topao zrak može apsorbirati više vlage od hladnog zraka. Pri sobnoj temperaturi od 20°C i relativnoj vlažnosti zraka od 60%, jedan kubni metar zraka u prostoriji sadrži 10 g vode. Ako se sobna temperatura smanji na 8°C, sobni zrak može apsorbirati samo polovinu vlage. To znači da 50% vlage isparava i pojavljuje se kao kondenzirana voda, pretežito na hladnijim vanjskim zidovima, a u tim tačkama povećava se i rizik od rasta plijesni.

TAČKA OROŠAVANJA I KRITIČNA TEMPERATURA ZA POJAVU PLIJESNI

Kada relativna vlažnost zraka dosegne graničnu vrijednost od 100%, višak vlage počinje se kondenzirati i stvara kondenziranu vodu. Temperatura na kojoj se pojavljuje kondenzacija naziva se tačka orošavanja. Budući da je relativna vlažnost zraka funkcija temperature zraka, tačka orošavanja varira u zavisnosti od situacije. Naprimjer, tačka orošavanja na sobnoj temperaturi od 20°C, s relativnom vlažnošću zraka od 50%, iznosi 9,3°C.

+Poznato je da se plijesan može početi stvarati već pri vlažnosti od 80%. Kao u upravo navedenom primjeru, to znači da plijesan može nastati na površinama čija je temperatura 12,6°C ili niža, na zidovima, a naročito u uglovima i nišama.

Vlažnost zraka može se regulisati i održavati na ugodnom nivou, ponajprije pravilnim prozračivanjem. Zbog modernih standarda gradnje i rastućih zahtjeva za energetskom efikasnošću u novim građevinama, sve više važnosti pridaje se temi prozračivanja stambenog prostora. Od 2009. godine standard prozračivanja DIN 1946-6 propisuje pripremu koncepta prozračivanja koji osigurava minimalnu izmjenu zraka u novim građevinama ili pri značajnijim renovacijama.