Vrste prozora

Alibegović Plast profili za prozore omogućavaju različite vrste PVC prozora s različitim tipovima otvaranja – od klasičnih rotirajućih kip prozora preko raznih kliznih sistema za vrata terasa, pa sve do posebnih namjena kao što su vodonepropusni podrumski prozori. Moguće su gotovo sve vrste PVC prozora, no među pojmovima se moraju razlikovati tipovi otvaranja, kao i vrste prozora. Pojam “”vrsta prozora”” odnosi se na osnovne karakteristike, odnosno primjene jedne vrste prozora, dok se pod pojmom “”tip otvaranja”” podrazumijevaju razni mehanizmi otvaranja koji zavise o pojedinom prozoru. Naprimjer, klizni prozor može postojati u nekoliko mehanizama otvaranja. Za bolje objašnjenje, u nastavku su opisane razlike između različitih vrsta otvaranja, kao i popis glavnih vrsta prozora.

Mehanizami otvaranja za uobičajene vrste PVC prozora

Info-grafika u nastavku prikazuje pregled mogućih varijanti otvaranja za različite vrste PVC prozora i prozorskih profila Alibegović Plast sistema.

Objašnjenje: Vrh trokuta označava mjesto otvaranja prozora. Osnovica je reprezentativna os rotacije. Kod kliznih prozora, elementarna strelica označava odgovarajući smjer prema kojem se prozorni element može pomicati.