Prozorske zavjese

Prozori pružaju izravan pristup dnevnom svjetlu, čine prostorije većima i otvorenijima. Ipak, svatko u nekom trenutku poželi zatvoriti prozor i spriječiti direktnu vidljivost. Ako još uvijek nemate zavjese koje su povezane s dizajnom interijera ili rolete, zavjese i rasvjetne ploče koje zatamnjuju prozore u večernjim satima i za vrijeme ljetnih vrućina, provjerite našu ponudu prozora. Postoje brojne mogućnosti koje treba razmotriti pri kupnji prozora.

Sistemi za zaštitu privatnosti s modernim roletnama

VANJSKA ZAŠTITA PRIVATNOSTI

Uobičajeni oblik zaštite privatnosti kod prozora su rolete ili prozorski kapci. Rolete se obično instaliraju na vanjskoj strani iznad okvira prozora. Našim klijentima nudimo dvije različite opcije montiranih kutija za rolete: nadgradnu i vanjsku varijantu.

Nadgradna kutija roleta

Ugradnja rolete u osnovi omogućava privatnost za prozore, povećanu sigurnost i zamračivanje prostorija. Kutija je povezana s okvirom prozora i direktno postavljena kao jedinica na pročelju. uz pomoć  vodilica, rolete se mogu lako spustiti. Velika prednost ovih elemenata je u tome što su prikladni za nove građevinske projekte, ali i za postojeće zgrade. Montaža se vrši preko nosača koji je postavljen na fasadu, a na nosaču se nalazi okvir za zatvaranje. Budući da su rolete pogodne za sve uobičajene veličine prozora i da postoji širok raspon različitih boja, moguće je kreirati vrlo diskretnu i atraktivnu zaštitu privatnosti.

Vanjska varijanta roleta

I u ovom sistemu za rolete se radi o kutiji za rolete koja je montirana iznad svakog prozora. Razlika u uobičajenim prozorima s roletama je u tome da je kutija nevidljivo povezana. Ugradnja se odvija direktno na pročelju. Ovaj model je posebno pogodan za nove građevinske projekte, no vanjske kutije se mogu izvanredno instalirati čak i kod modernizacije pročelja.

PREDNOSTI VANJSKIH OPCIJA PRIVATNOSTI

Rolete nude nekoliko prednosti – koriste se za zamračivanje, osiguravaju zaštitu privatnosti za prozore i povećavaju sigurnost prozora. Tokom ljetnih mjeseci, prozorski kapci ili rolete pomažu u održavanju konstantne i hladne temperature u unutrašnjosti, dok u zimskim mjesecima dugoročno smanjuju troškove grijanja, jer dodatna izolacija ne uzrokuje hlađenje pročelja.

Uz pomoć sistema roleta s elektro motorom, moguće je upravljati roletama za prozore. Sistemi upravljani senzorima se prilagođavaju položaju sunca i automatski se zatvaraju na direktnoj sunčevoj svjetlosti tokom ljetnih mjeseci. Ovako se pouzdano sprječava zagrijavanje prostorija. Osim toga, moderni sisteme za rolete, kao što su naši PROTEX sistemi, izvrsno se kombiniraju s opcijama protiv insekata.

Mogućnost zamračivanja prostorije ima velik uticaj na zdrav san. Gotovo nijedan čovjek ne može utonuti u dubok san pri direktnoj sunčevoj svjetlosti ili pod svjetlom ulične svjetiljke. Kontinuirano svjetlosno zračenje automatski remeti miran san što negativno utiče na zdravlje i sposobnosti učinka sna. Uz pomoć zamračivača to se može efikasno spriječiti.

Faktor koji pri ugradnji roleta ne treba podcjenjivati je povećana sigurnost. Spuštena roleta sprječava izravan pristup prozoru što provalnike često odbija zbog povećanog vremena potrebnog za provalu.

Podložnost vremenskim uslovima

Energetski savjetnici preporučuju upotrebu roleta ili prozorskih kapaka. Moderni sistemi roleta imaju integriranu izolaciju koja sprječava hlađenje prednjih prozora. Čak i ugrađeni sistemi danas sprječavaju selektivno hlađenje i nastanak plijesni formiranjem kondenzacije.

UNUTRAŠNJI ZASLON ZAŠTITE OD POGLEDA ZA PROZORE

Tko se ne odluči za instalaciju roleta ili dodatnih mogućnosti zamračivanja ili zaštite od pogleda sistema za rolete, u ponudi može pronaći izvrsne mogućnosti povezane s uređenjem interijera. Najčešće varijante kod zaštite od pogleda za prozore su gardine, zavjese, rafinirane rolete ili ljepljive folije koje se zalijepljuju direktno na prozor.

Instalacija zaštite od pogleda za prozore

Gardine se mogu pričvrstiti na šipke zavjesa iznad prozora ili direktno na okvir prozora. Za teške ili klizne zavjese prikladnije je pričvršćivanje šipkama zavjesa iznad prozora. Pričvršćenje se odvija uz pomoć spojke tipli, a mogu se koristiti i zavjesne šipke s profilima stezanja za koje nije potrebno bušenje. S druge strane, zavjese prozora realiziraju se jednostavnim šipkama za zavjese i držačem ljepila. Problem s ovom varijantom je da se ljepljive veze otapaju kod direktne sunčeve svjetlosti i razlikama u temperaturi.

Međutim, obje inačice prikladne su samo za privatnost. Ako se soba mora značajno zamračiti, potrebni su zamračivači(dostupni su u nekoliko varijanti).