Zvučna izolacija za prozore

Ako se zgrada nalazi u neposrednoj blizini vrlo prometne ceste, buka može vrlo brzo nastati. Svaki automobil, kamion ili tramvaj koji prođe, uzrokuje veliku buku, što ozbiljno narušava kvalitetu života. Čak i u ruralnim područjima često je potrebna zvučna izolacija prozora – ako se željeznička pruga nalazi blizu zgrade ili ako se kuća nalazi blizu zračne luke, najbolja zvučna izolacija je prijeko potrebna.

Klase zvučno izolovanih prozora

Ljudsko biće je vrlo osjetljivo na buku. Čak i u snu, uho predstavlja važan čulni organ, stoga bi se noću trebao spriječiti svaki zvuk preko 25 dB. Ipak, ono što zvuči jednostavno može biti teško izvedivo u stvarnosti. Uz prometne ceste nivo buke iznosi oko 70 dB, a u stambenim područjima nivo buke često raste preko 40 dB. Posebna zvučna izolacija prozora može smanjiti nivo buke, međutim ne igraju samo materijali prozora važnu ulogu u zaštiti od buke, jer šumovi prodiru čak i kroz fuge prilikom ugradnje prozora. Naprimjer, efikasna zvučna izolacija prozora zavisi od brtvljenja prozora tokom ugradnje uz pomoć odgovarajućih traka i slično.

Koliko je važno pitanje kontrole buke pokazuje DIN 4109. Standard čvrsto specificira zahtjeve zvučne izolacije prozora i vrata, pa čak i reguliše minimalne uslove kojih se graditelji moraju pridržavati. Ukupno postoji šest klasa zaštite prozora od zvuka koji moraju minimalizirati buku prema određenim vrijednostima:

– Zvučna izolacija prozora klasa 1: Debljina stakla tih prozora je četiri milimetara. DIN standard propisuje da takav zvučno izolovani prozor smanjuje buku od 25 do 29 decibela. Ova varijanta uključuje prozor s jednim staklom.
– Zvučna izolacija prozora klasa 2: Kako bi se postigao nivo zvučne izolacije od 30 do 34 decibela, prozor za zaštitu od buke sastoji se od dvije staklene ploče od četiri milimetara širine. Između pojedinačnih ploča nalazi se 16 mm deblji sloj zraka koji se puni argonom ili drugim plinom.
– Zvučna izolacija prozora klase 3: Ovi prozori imaju i dva okna. Međutim, ploča koji je okrenuta prema van ima debljinu od šesti milimetara, a unutrašnja ploča ima debljinu od četiri milimetara. Prostor je ispunjen mješavinom plina i postiže zvučnu izolaciju od 35 do 39 decibela.
– Zvučna izolacija prozora klasa 4: Za postizanje zvučne izolacije od 40 do 44 decibela, ovaj prozor za zaštitu od buke temelji se na debljini stakla od devet milimetara izvana i šest milimetara iznutra. Na stakleno punjenje je navučena PVC folija što dodatno smanjuje stvaranje buke.

Sistem Arcade

– Zvučna izolacija prozora klasa 5: Sa zvučnom izolacijom od 45 do 49 decibela ova zvučna izolacija je posebno pogodna za tvornice i vrlo bučne prostore. Dvije ploče debljine od 11,5 i 9,5 milimetara prekrivena su folijama, a prostor između ploča iznosi 20 milimetara.

Sistem Eforte

Sistem Prestige

Sistem Eforte Fusion

– Zvučna izolacija prozora klasa 6: Ovi zvučno izolovani prozori sastoje se od takozvanih kutija prozora i nude smanjenje šuma za više od 50 decibela.

MOGUĆNOSTI ZVUČNE IZOLACIJE U ZAVISNOSTI OD VRSTE PROZORA

Svaki prozor se razlikuje prema veličini, obliku i različitim mogućnostima izdržavanja opterećenja. Postavljanje zvučne izolacije moguće je gotovo na svakom prozoru, uključujući i krovne prozore i svjetlarnike na kojima se stepen zaštite od buke određuje prema klasama zvučne izolacije. Odabir odgovarajuće izolacije zavisi od buke u okolišu i osjetljivosti stanovnika, stoga bi osobe osjetljive na buku već prilikom izgradnje kuće ili modernizacije prostora, trebale bi razmisliti o ugradnji prozora za zaštitu od buke.

Zašto je zvučna izolacija prozora toliko važna?

Danas smo gotovo cijelo vrijeme okruženi nemirom i zvukovima, stoga je nemoguće u potpunosti izbjeći buku. Međutim, ovaj problem ne treba ignorirati budući da trajna izloženost buci može negativno uticati na sluh. Konstantna buka smanjuje fizičku aktivnost i može uzrokovati komplikacije čiji je uzrok teško odrediti. Sumnjate li i Vi da srčane bolesti ili hipertenzija mogu biti uzrokovane pretjeranom bukom?

Zaštita od buke nije važna samo u privatnom životu, već i poslovnom. Poslodavci su svojim zaposlenicima dužni osigurati adekvatnu zaštitu kako bi spriječili mogućnost od gubitka sluha. Proizvodna preduzeća ne samo da moraju zaštititi osoblje u proizvodnji, već i upravu koja se nalazi uz proizvodnju. Zvučna izolacija prozora posebno je isplativa u slučajevima kada se uredi nalaze u proizvodnoj dvorani ili su samo nekoliko metara udaljeni od hodnika. Smanjen nivo buke zvučnom izolacijom, omogućit će opušten rad koji će smanjiti broj bolovanja zaposlenika i masivno povećati produktivnost.

Mogućnosti finansiranja zvučno izolovanih prozora

Koliko je važna ugradnja zvučno izolovanih prozora može se vidjeti u raznim mogućnostima finansiranja. U gusto naseljenim područjima stanovnici mogu dobiti potrebna sredstva za ugradnju zvučno izoliovanih prozora, a dolazi li finansiranje u obzir, vlasnici kuća mogu saznati u gradskoj upravi. Mnogi gradovi već imaju planove u kojima su zaštićena područja zasebno označena. Međutim, finansiranje je djelomično ograničeno na pojedinačne stambene prostore. Dječje sobe, dnevne sobe i spavaća soba se u pravilu smatraju prihvatljivima. U zavisnosti od grada i regije, savezna vlada podržava ugradnju zvučno izolovanih prozora za zvučnu izolacijsku klasu 4, dakle oko 75% dB.

Zvučno izolovane prozore moguće je nadograditi. Ako postojeći prozori trebaju biti zamijenjeni i dovedeni u novo stanje energetskog propisa, preporučljivo je ne samo uzeti u obzir klase zaštite toplote, već istovremeno inzistirati na proširenoj zvučnoj izolaciji.