Čišćenje vodenih fleka sa WPC Twinson ploča

Kako nastaju vodene mrlje na terasama od WPC-a ili Twinsona?

Podovi terase od Twinsona sastoje se od drva i plastike. Odmah pri izlaganju vremenskim uslovima, podovi apsorbiraju više vlage iz zraka i kiše, a na njih istovremeno utiče i sunčeva svjetlost. Vlaga u kombinaciji s brušenom površinom može prouzrokovati mrlje od vode i tragove prljavštine, a uzrok tome je lignin – prirodni sastojak drva koji se ispire kišom.

U slučaju da sva područja terase ne dobiju istu količinu svjetlosti i vode, pojavit će se linije od prljavštine i prašine koje su posebno vidljive kada voda već ispari. Što više svjetlosti, vjetra i vode izađe na površinu, time se taj fenomen manje ili uopće ne primjećuje. To znači da se kod (polu)natkrivenog balkona javlja veća potreba za čišćenjem nego kod samostojećih područja ili okruženja bazena. Isti učinak može se ustanoviti kod drveta, kamenja ili sličnih materijala pri određenim uslovima.

Uklanjanje vodenih mrlja na Twinsonu (WPC)

U prijelaznom području oštećenih ili djelomično natkrivenih terasa mogu se pojaviti mrlje od vode. Te mrlje obično se mogu ukloniti s mnogo čiste vode i sredstvom za čišćenje kućanstva. Ovaj se efekt smanjuje tokom vremena, ali se ne može u potpunosti izbjeći. Taj efekt je vrlo nizak za površine koje su izložene jakoj sunčevoj svjetlosti ili potpuno isprane kišnicom. Ove vodene mrlje ne utječu na kvalitetu podova terase od Twinsona te stoga nema razloga za brigu.

Vodene mrlje na prijelaznom području prekrivenih površina lako se uklanjaju s puno vode.