Materijali za terase

Ako ste odlučili na izgradnju terase, odabir prave podne obloge igra važnu ulogu. S obzirom na raznovrsnost ponude, predstavit ćemo Vam prednosti i nedostatke vezane uz materijal za pokrivanje terasa, kako bismo Vam pomogli pri donošenju odluke.

Za svaki ukus postoji odgovarajuća podloga, bilo da se radi o drvetu, kamenu ili čak WPC- podovima. U zavisnosti od zahtjeva Vaše terase ili svrhe njene namjene, različite obloge imaju određene prednosti i nedostatke koje je potrebno razmotriti pri planiranju izgradnje terase.

DRVENE TERASE

Drvene terase se ubrajaju u najpopularnije materijale za terase. Ovaj klasičan materijal za pokrivanje terasa nudi toplu atmosferu, ugodan je na dodir, a dostupan je i u različitim varijantama, od rustikalno, palubnih terasa preko podova od bambusa pa sve do egzotičnih Bangkirai terasa.

Prednosti i nedostaci drvenih terasa

Osim što je lijepa izgledom, drvena terasa ima i nekoliko praktičnih prednosti. Budući da drvo ima nisku toplotnu vodljivost, ovaj materijal za terase se ne zagrijava toliko tokom popodnevnih vrućina kao što je to slučaj kod kamenih terasa. Osim toga, drvene terase se prilično brzo suše, što je vrlo praktično, posebice za vrijeme jesenskih i zimskih mjeseci. Ovaj ekološki materijal za terase može se postaviti kao podna obloga na nivou travnjaka, a može se koristiti i kod blago uzvišenih, postojećih terasa.

Prednost drvene terase je u biološkom materijalu koji se prirodno razgrađuje, no to je ujedno i njen velik nedostatak. Najveći neprijatelj drvene terase je opasnost od zaraze parazitima i truljenje. Dok razvoj gljivica i navala insekata nastaju zbog vlage ili dodira s tlom, pod uticajem klimatskih promjena postoji i rizik od deformacije drveta. Iako drvo u pravilu nije klizav ni gladak materijal za terase, razvoj mahovine može dovesti do povećanog rizika od klizanja. Osim toga, bosonogo hodanje po terasi može iz ugode prerasti u neugodu, ako se na površini terase pojave male pukotine.

Održavanje drvene terase je vrlo važno i ne smije se zapostavljati. Terase od drveta treba čistiti jednom godišnje, a zatim obraditi u dva sloja s posebnim uljem za podove od pravog drveta.

KAMENE TERASE

Trenutno najomiljenije terase su one izrađene od kamena, posebice terase od prirodnog kamena. Ovaj materijal za pokrivanje terase ističe se svojom raznolikošću – kamenje je dostupno u različitim bojama, strukturama i oblicima. Kod prirodnog kamena nijedan kamen nije jednak, čime se postiže uzbudljiv i jedinstven izgled.

Prednosti i nedostaci kamenih terasa

Pored raznovrsnosti boja i struktura, kamene terase imaju i neke druge prednosti. Zbog očitih osobina materijala, kamene terase su obično vrlo otporne, izdržljive i ostaju gotovo identične čak i nakon nekoliko godina korištenja. Ako se radi o glatkom kamenu, terasa se vrlo lako čisti i ne zahtijeva mnogo njege.

Trajnost kamenih terasa može biti problem kada je u pitanju obnova ili gradnja nove terase. Za razliku od drvenih terasa, kamene terase se teško mogu postaviti na postojeći pod i zahtijevaju posebnu podlogu. Pripreman rad za takve terase time postaje posebno težak i dugotrajan. Osim toga, kamene terase su glatke i vrlo skliske, posebno kada su vlažne, stoga pad može biti bolan i opasan.

WPC PODOVI TERASE

Kod WPC podova terase se radi o vrlo posebnom materijalu. Drvno-polimerni kompozit je mješavina drvenih vlakana i plastike koja kombinira najbolje kvalitete oba materijala. Ovaj inovativan materijal za pokrivanje terasa ima nekoliko pozitivnih aspekata i sve se više koristi za izgradnju terasa.

Prednosti i nedostaci WPC podova terase

Wood Polymer Composite, skraćeno WPC, idealan je materijal za vanjsku upotrebu. Prednosti ovog materijala su u mješavini drva i plastike. Vizualno se WPC podovi terase teško razlikuju od pravih drvenih podova, a haptika, odnosno osjećaj hodanja po terasi bosim nogama, gotovo da se i ne razlikuje od drvenog poda.

WPC nudi gotovo sve pozitivne osobine drva, čime negativna nestaju. WPC podovi su otporni na vremenske uslove, izdržljivi i jednostavni za čišćenje. Osim toga, za razliku od drva, kod WPC terase nema bolnih i opasnih krhotina i pukotina, a materijal za terase je ujedno i 100%-tno reciklirajući i ekološki prihvatljiv.

Nedostaci WPC terasnih podova gotovo da i ne postoje. Nakon nekog vremena, vrlo snažno UV zračenje može dovesti do blage promjene boje, a terase mogu biti oštećene trajnim i ekstremnim vremenskim uslovima, kao i u slučaju drvenih ili kamenih terasa.