Planiranje i priprema

Terasa je idealno mjesto za odmor, jer je savršen spoj vanjskog i unutrašnjeg prostora. U ljetnim mjesecima terasa je savršen izbor za roštilj i slavlje s prijateljima ili porodicom. Međutim, prije nego što krenete graditi svoju terasu, treba uzeti u obzir lokaciju, veličinu i materijal terase, kao i sve ostalo što je nužno za njenu izgradnju i Vaše planiranje. Ovdje možete pronaći nekoliko savjeta kako biste pri planiranju terase izbjegli pogreške i mogli opušteno uživati u njoj za vrijeme toplih mjeseci.

Pri planiranju i izgradnji terase trebate obratiti pozornost na određene aspekte, kako biste se kasnije mogli opustiti i uživati u Vašoj savršenoj terasi.

Prije gradnje terase

Prije nego što započnete s gradnjom Vaše terase trebali biste odlučiti u koju svrhu je želite koristiti. Nezavisno od toga želite li terasu koristiti u privatne ili komercijalne svrhe, ona svakako mora ispuniti različite zahtjeve. Ako posjedujete bazen, za njega bi terasa trebala biti prikladna, odnosno za prostor oko bazena. Vaša terasa mora nositi veliki teret i stoga bi trebala biti vrlo stabilna i čvrsta. Osim toga, u obzir treba uzeti ima li na terasi dovoljno mjesta za veliki roštilj ili suncobran. Ako još uvijek nemate konkretne ideje, inspiraciju možete pronaći u časopisima ili na internetu, a popis ključnih riječi Vam može pomoći u pridržavanju zahtjeva.

Sljedeća pitanja mogu Vam pomoći:
– Za što bi trebala služiti terasa? Koliko bi visoka trebala biti?
– Privatna ili komercijalna upotreba?
– Gdje se odvodi površinska voda? U kojem smjeru treba postaviti nagib?
– Kako mogu osigurati dovoljan protok zraka ispod terase?
– Koju rasvjetu planirati?
– Kako urediti podzemlje?
– Kako se postavlja i stabilizuje podstruktura?
– Kod krovnih terasa: od čega je napravljen gornji sloj? Kako fiksirati ploče bez da se ošteti vodonepropusan sloj?
– Koju vrstu prijevoznika treba koristiti?
– Kako bi trebao izgledati prijelaz iz ili do kuće?
– Treba li pokriti dijelove terase?

ORIJENTACIJA I LOKACIJA TERASE

Želite izgraditi terasu? U redu, ali gdje? Ovo pitanje potrebno je razjasniti prije početka izgradnje Vaše terase, a ujedno biste trebali znati i njenu svrhu.

Ako namjeravate češće organizirati velike roštilje na Vašoj terasi, idealno bi bilo imati izravan pristup s terase u kuhinju kako s hranom i pićem ne biste morali hodati kroz cijelu kuću.

Izuzetno je važna orijentacija terase ka suncu. Južnija orijentacija je odlična za obožavatelje sunca, jer tako cijeli dan mogu uživati ​​u njemu. S jugozapadnom orijentacijom dobit ćete kasno jutro i dio večernjeg sunca. Ako Vam je podnevno sunce prevruće, terasa bi trebala biti okrenuta prema zapadu. Tako ćete kasno poslijepodne i večernje sate provesti na ugodno toplom sunčevom svjetlu. Za ležeran doručak na otvorenom idealna je istočna orijentacija, a ako terasu želite koristiti kao sjenovito skrovište u toplom ljetnom razdoblju, razmislite o orijentaciji terase ka sjeveru. Ako sjedite mirno na odabranom mjestu, možete uživati u pogledu.

Dodatan savjet: Terasu nemojte raditi u neposrednoj blizini drveća, jer to povećava rizik od pojave gljivica ili truljenja terasne obloge.

Optimalna veličina Vaše terase

Nezavisno od toga za koju svrhu želite koristiti svoju terasu, ona ne smije biti previše skučena. Porodica i gosti trebali bi se moći nesmetano kretati terasom, a trebalo bi biti i dovoljno prostora za stol sa stolcima, suncobran i roštilj. Ako je zbog nedostatka prostora moguća izrada samo male terase, razmislite o tome želite li umjesto toga uložiti u dizajn vrta i tako najbolje iskoristiti mali prostor. Prosječna površina koja je dovoljna za četiri osobe, uključujući i roštilj, iznosi oko 20 m2.

Odabir pravog poda za terasu - dostupnost različitih materijala

Izbor materijala za podove je velik, stoga možete birati između terasa od drveta, pločica, pa sve do betona i prirodnog kamena. Prednost drvenih podova je u tome što se ne zagrijavaju toliko na popodnevnoj vrućini. Kamene terase su izuzetno izdržljive, no zimi imaju pojačan rizik od klizanja. Osim toga, praktični su i WPC-podovi terase od Twinsona i WPC Decking. Kod ovog polimernog kompozita radi se o mješavini plastike i drveta koja se pokazala ekološki prihvatljivom, izdržljivom i jednostavnom za njegu. Naprimjer, postoji patentirani materijal Twinson od kojeg su dostupni različiti sistemi.

Pored vrste materijala, prilikom planiranja terase treba uzeti u obzir i vrstu daske. Za različite zahtjeve dostupni su specifični sistemi. Tako su se, naprimjer, čvrsti podovi WPC-a pokazali odličnim za okrugle i zaobljene oblike ili bazene, jer se jednako lako režu kao i drvo.

POTKONSTRUKCIJE TERASE I ZAVRŠNI PROFILI

U zavisnosti od toga za koje obloge se odlučite, morate razmisliti i o odgovarajućoj potkonstrukciji Vaše terase. To s jedne strane zavisi od podloge, a s druge strane od materijala terase. Ovdje provjerite više detalja o potkonstrukcijama i što sve treba pridržavati.

Za većinu sistema terase dostupni su odgovarajući završni profili različitih materijala. U pravilu postoje profili izrađeni od istog materijala od kojih se izrađuju i daske, ali često možete pronaći i elegantnija rješenja izrađena od aluminija u različitim bojama i oblicima.

Stručna pomoć s računarskim softverom za planiranje terase

Ako se odlučite za terasu od drveno-plastičnog kompozitnog materijala Twinson, uz pomoć našeg softvera za planiranje sve možete isplanirati do najsitnijih detalja. Izrada skica i planova moguća je u roku od samo nekoliko minuta. Softver brzo i jednostavno određuje tehničke i materijalne zahtjeve za daske, potkonstrukciju, pribor i isječke. Čak je i planiranje pojedinih detalja, poput okoline bazena, moguće uz softver. Neka Vaša kreativnost dođe do izražaja!

Terase - zaštita od pogleda, sunca i rasvjete

Pored izgradnje terase ne treba zanemariti sve potrebne dodatke. U našoj ponudi možete pronaći nadstrešnice ili tende kako se ljeti ne biste znojili na uzavrelom suncu. Zaštitu privatnosti osiguravaju sistemi za zaštitu od pogleda, živice ili ograde. Ovdje je također važno planirati priključak za struju zbog rasvjete ili roštilja.