Podna struktura za terase

Potkonstrukcija za terase je potrebna da bi se nadoknadile eventualne nepravilnosti u podlozi i kako bi se osigurala stabilna čvrstoća podova. U osnovi, terase se mogu montirati na različitim podlogama kao što su već stare postojeće podloge, na pločama ili na štulama u slučaju da se terasa nalazi iznad visine vrta.

U zavisnosti od zahtjeva, dostupne su različite podloge za terase.

Zahtjevi za podlogu

Podloga i potkonstrukcija terase moraju zadovoljiti neke uslove kako bi terasa mogla ispravno izgrađena.

Važno je da je potkonstrukcija dovoljno čvrsta i izdržljiva kako bi terasa podnijela podne obloge, ljude i namještaj. Potkonstrukcija terase mora biti zaštićena od truljenja i insekata, ali i od mraza, vjetra i laganih podrhtavanja kako bi izdržala ove uslove. Kako bi se osigurao pravilan odvod vode i izbjegavanje od njenog nakupljanja, pravilan odvod uvijek mora biti dostupan.

Postoji razlika između fiksnih i plutajućih podloga. Fiksne podloge su postojeće podloge poput postojeće terase ili novog temelja od betona. Plutajuće podloge izrađene su od šljunka ili drobljenog kamena, betonskih stupova ili krovnih terasa s postoljem.

RAZLIČITE VRSTE POTKONSTRUKCIJA

Tipovi potkonstrukcija za terase razlikuju se na temelju podloga, te plutajućih i fiksnih konstrukcija. Fiksne potkonstrukcije čvrsto su pričvršćene na podlogu. S druge strane, kod plutajuće potkontrukcije nije moguće fiksiranje s tlom.

Izgradnja potkonstrukcije na čvrstoj podlozi

Fiksne potkonstrukcije mogu se podijeliti na ravne nosače punih površina i neravne, odnosno ne-čvrste nosače. To uključuje beton ili izgradnju terase na postojećoj terasi, a kako bi se balansirao nivo betona, preporučuje se upotreba cementa, paleta ili pak paketa ili nadomjesnih dijelova.

Izgradnja plutajuće potkonstrukcije

Za plutajuću potkonstrukciju podzemlje može biti čvrsto ili se može sastojati od dovoljno stabilnog i sabijenog sloja poput šljunka i mineralnog betona. Struktura je izvedena uz pomoć konstrukcije okvira. Plutajuće konstrukcije izgrađene na čvrstoj površini kao što su drvene grede, betonske podloge, čelična postolja s čeličnim nosačima ili čak od betonske temeljne trake, i mogu se postići samom potkonstrukcijom ili podesivim nosačima. Ako je supstrat šljunak, drobljeni kameni ili čak mineralni beton, izravnavanje se postiže betoniranim cijevima, betonskim pločama ili gredama stupova.

Posebnosti krovne terase

Čak i krovnu terasu podupire plutajuća podstruktura. Posebnost krovne terase je u tome da se nosivi teret i opterećenja vjetra moraju savladati. Iz tog razloga će se eventualno morati instalirati dodatne betonske palete u slučaju poteškoća. Nivo kompenzacije može se postići betonskim pločama ili ispunjenim cementnim vrećama.

MONTAŽA POTKONSTRUKCIJE

Montaža potkonstrukcije može započeti čim odredite koju podlogu želite imati na Vašoj terasi i koja potkonstrukcija terase Vam je potrebna. Kako bismo Vam olakšali izbor, u tabeli smo saželi najvažnije kriterije odabira.