Pravilno čišćenje terase

Podovi terase od drva polimernih kompozita (WPC) su inovativni, bez pukotina i jednostavni za održavanje. Da bi Vaša WPC-Terasa izgledala lijepo i nakon mnogo godina, pokazat ćemo Vam kako uz malo truda možete pravilno održavati podove.

Vremenski uslovi, mrlje od napitaka ili hrane – terase su izložene trajnim nevoljama. Kako bi podovi zadržali svoju ljepotu i kako ne bi došlo do trajnih oštećenja, potrebno ih je redovno čistiti i održavati. Isto vrijedi i za Twinsonove terasne sisteme od drveno-plastičnog materijala Twinsona o kojem treba redovno brinuti, iako se vrlo lako održava. Kako bi se spriječila pojava mahovine, preporučuje se čišćenje otopinom klora ili mješavinom vode i sredstva za čišćenje.

Vanjski faktori poput kiše uzrokuju mrlje tek onda kada je terasa neprestano izložena vremenskim uslovima. Ako je terasa djelomično prekrivena, onda se prašina, prljavština i pelud mogu nakupiti. U kombinaciji s vodom, ove naslage mogu dovesti do vodenih mrlja s tamnim rubovima. Međutim, ako je terasa trajno otvorena preko cijele površine, prljavštine ili čestice prašine ispiru se kišom. Iz tog razloga se terasa treba konstantno zalijevati i prati blagim deterdžentom i mekom četkom.

Čišćenje WPC terasa nakon početne instalacije

Odmah nakon instalacije trebali biste slijediti nekoliko koraka kako biste dugo uživali u terasi. Prvo WPC-čišćenje započinje s blagom mješavinom vode, sredstvom za čišćenje i mekom četkom koji uklanjaju prašinu i prljavštinu. Na kraju se terasa ispire visokotlačnim čistačem. Važno: Udaljenost mora biti najmanje 30 cm i ne treba raditi više od 100 pokreta. Također, važno je uvijek čistiti paralelno s utorima. Ubrzo nakon instalacije, ne biste trebali gurati, odnosno vući bilo kakav namještaj ili druge teške predmete po podu terase. Pri slučajnom nastanku ogrebotina, ona će se s vremenom prilagoditi boji poda terase. Posebno praktičan aspekt Twinsona je prirodna zaštita materijala tako da se ne treba dodatno lakirati ili impregnirati. Promjene boje materijala mogu se pojaviti unutar prvih 12 tjedana zbog UV zračenja ili vode. Međutim, nakon tog razdoblja promjena boje će se stabilizovati i neće se značajno promijeniti.

Odmah nakon instalacije, WPC treba čistiti visokotlačnim čistačem u smjeru utora.

UTICAJ MRLJA NA PODLOGE S BRUŠENOM POVRŠINOM / Terrace i Terrace Massive

Čišćenje posebnih mrlja s prikladnim čistačem za terase

Ako nešto pođe po zlu tokom ugodne porodične večere ili roštilja, nemojte odmah pomisliti na najgore. Za čišćenje podova terase dobit ćete posebne savjete kako biste spriječili nastanak mrlja na Vašoj terasi od Twinsona.

Tragovi od mrlja uzrokovani ugljenom ili cigaretama mogu se ukloniti brušenjem. Za to je najbolje koristiti čeličnu četku, fini šmirgl papir ili slično. Važno: Uvijek čistite u smjeru utora kako ne biste oštetili materijal!

Mrlje uzrokovane ostacima hrane, kavom, čajem ili sokovima:

Kod velikih porodica, ponekad mogu nastati tvrdokorne mrlje uzrokovane ostacima hrane. Mrlje od voća, crnog vina, paradajza, umaka za špagete ili ketchupa, trebaju se tretirati s razrijeđenom otopinom klorirane vode. Kako biste otklonili mrlju, uredno ju očistite i zatim isperite vodom, a ako se radi o tvrdokornoj mrlji, možete upotrijebiti i visokotlačni čistač.

Mrlje uzrokovane Alibegović Plast čišćenjem, grafitnim čišćenjem, bazama ili kiselinama, trebalo bi ukloniti koristeći brusni papir ili čeličnu četku. Isto vrijedi i za mrlje uzrokovane organskim otapalima kao što su MeCl izopropanol ili aceton.

U slučaju da biljne ili životinjske masti i ulja, među koje se ubrajaju maslac, jogurt, majoneza, motorno ulje, krema za sunčanje ili benzin, dođu u dodir s Twinsonom, potrebno je koristiti poseban čistač “Clean Cleaner” da biste očistili terasu. Jednostavno ga poprskajte na mrlju i nakon kratkog vremena djelovanja isperite vodom. “Clean Cleaner” se ujedno koristi za sušene materijale poput voska svijeća ili ljepila.

Alibegović Plast ima dva posebna proizvoda za čišćenje terasa: “Clean Cleaner” čistač za ulja, lakove i silikone i čistač za mrlje koji ne sadrži mast ili ulje.

SAVJETI ZA PRAVILNO ČIŠĆENJE PODNIH OBLOGA S BRUŠENIM ZAVRŠETKOM / Terrace i Terrace Massive

Ovdje možete pronaći nekoliko korisnih savjeta o njezi i čišćenju terasa od WPC-a ili Twinsona. Nezavisno od toga da li se radi o ledu, snijegu ili ogrebotinama, uz pomoć ovih korisnih savjeta pronaći ćete rješenje za svaki problem.

Promjene uzrokovane snijegom ili ledom

Da biste brzo i jednostavno uklonili snijeg i led s terase, možete koristiti posebnu kamenu sol ili kalcijev klorid. Uz pomoć toga, snijeg i led tope se u sekundi. Manje je preporučljivo korištenje opreme za uklanjanje snijega od metala, jer to može dovesti do oštećenja terase.

Uklanjanje ogrebotina

Prvi korak u uklanjanju ogrebotina je navlažiti oštećenu površinu kako biste spriječiti posvjetljenje uređenog ​​mjesta. Ogrebotinu izbrusite uz pomoć brusnog papira ili čelične vune koju koristite u smjeru utora, a na kraju uklonite prašinu i prljavštinu.

Ako se redovno pridržavate uputa za njegu i čišćenje terase, uživat ćete u svojoj terasi od Twinsona cijeli život!