Reciklaža do 100% moguća sa Twinson pločama

Terasni sistemi Terasa, Terasa Massiv i Terasa Massiv Pro, kao i Alibegović Plast sistemi za zaštitu od pogleda su u potpunosti reciklirajući. Nadalje, Alibegović Plast nudi garanciju povrata. Kompozitni materijal WPC napravljen je od plastike, održive jelovine i materijalnih aditiva, i certificiran je PEFC-om. PEFC certifikat potvrđuje održivo i odgovorno upravljanje šumama koji strogo zabranjuje pesticide ili krčenje šuma. Sadržaj drveta u podovima WPC-a je napravljen od 100%-tne jele koja raste mnogo brže od tropskog drveća.

Različite mogućnosti recikliranja

Preostale manje količine dasaka od Twinsona (WPC-a) mogu se ukloniti kao uobičajeni kućni otpad. Ako se radi o većoj količini, ona se s 95%-tnom sigurnošću može ukloniti u lokalnom postrojenju za spaljivanje otpada. Proizvodi od Twinsona se mogu direktno vratiti u Alibegović Plast. Manja količina se skuplja uz pomoć dostupnih vreća i vraća u Alibegović Plast, dok se roba unosi u interni ciklus recikliranja u preduzeću. Veće količine se također mogu skupiti na palete i vratiti u Alibegović Plast. Za logistički trud Alibegović Plast isplaćuje naknadu. WPC materijal će u ovom slučaju također biti uključen u interni ciklus recikliranja.

Brzo i jednostavno uklanjanje WPC-a

Na kraju vijeka korištenja terase, postavlja se pitanje gdje s materijalima. Za razliku od tvrdog drva i kamenih ploča, proizvodi od WPC-a kao što je Twinson, mogu se u malim količinama ukloniti u kućnom otpadu. Tropsko drvo ili kameni podovi moraju se ukloniti u centru za recikliranje, jer se rijetko mogu reciklirati. Za razliku od proizvoda od Twinsona, oni se ne mogu koristiti za proizvodnju novih proizvoda, jer drvo s vremenom jasno gubi na kvaliteti.

Osim ekološke prihvatljivosti i mogućnosti recikliranja Twinsona, WPC osobine prikladne su za izradu igračaka. To znači da se od ovog materijala mogu napraviti bezopasne igračke. Nezavisni razvojni i ispitni laboratorij za tehnologiju drva (EPH) potvrđuje visoku kvalitetu WPC-a u smislu EN 71-3. Pozitivan učinak uz recikliranje je da se djeca na terasama od Twinsona mogu igrati sigurno, te čak ni kontakt ustiju s igračkama ne predstavlja opasnost.